ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики – Виноградівська міська рада Закарпатської області

ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики

Із настанням весняно-літнього періоду громадяни починають господарювати на присадибних ділянках, подвір’ях, прилеглих та відкритих територіях. На жаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, гілок, чагарників, різного сміття. Попри заборону та численні нагадування рятувальників не робити цього, адже спалювання має негативні наслідки для довкілля та здоров’я людей, подібні факти все ж ще непоодинокі. ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чим це загрожує.

Пожежа — це неконтрольований процес горіння, який поширюється за межами спеціального вогнища, що розповсюджується в часі і просторі та створює загрозу життю і здоров’ю людей, навколишньому середовищу, призводить до матеріальних збитків.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню насаджень паркових зон, будівель, споруд жилого сектору, об’єктів господарювання, енергорозподільчого обладнання (трансформаторні підстанції, лінії електропередач та інше).

Нагадуємо, на відкритій території у безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну погоду — до 30 км за годину, висота полум’я може досягати 2-х метрів. Через це можуть бути пошкоджені лінії електропередач, обєкти енергетики і, як наслідок, численні споживачі можуть залишитися без електропостачання!

З огляду на це адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до жителів та гостей Закарпаття з проханням не допускати спалювання сухотрав’я, розпалювання вогню в охоронних зонах ліній електропередач, біля електропідстанцій та трансформаторних пунктів та в місцях відпочинку. Про це, а також про відповідальність за порушення цієї вимоги йдеться у «Правилах охорони електричних мереж».

Нагадуємо: охоронна зона електричних мереж встановлюється уздовж повітряних ліній електропередач – у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддаленні по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови не відхиленого положення, на відстань:

(для повітряних ліній напругою)
2 метрів – до 1 кВ
10 метрів – до 20 кВ
15 метрів – 35 кВ
20 метрів – 110 кВ
25 метрів – 220 кВ
Особи, які порушать дані вимоги, чим можуть призвести до виникнення пожежі на електрообладнанні, несуть відповідальність з нарахуванням відшкодування збитків від пожежі в установленому порядку.
Не паліть суху траву та чагарники – не паліть Україну!

За матеріалами ПрАТ «Закарпаттяобленерго»